Temperature

finska sauna (85-90°C) , malo vlage 5-15%
BIO sauna SOFT BATH (60-65°C) , kontrolirana vlaga 30-50%
turska parna sauna HAMAM, grijane klupe i zidovi, kontrolirana vlaga  (42-45°C) 
infracrvena sauna (50-60°C) 
parna sauna (40-50°C) , grijanje parom
ekstremna finska sauna (90-110°C) 
indijanska sauna (60-75 °C) na otvorenom gdje zimi nakon posjeta sauni izletite direktno na snijeg 
solna sauna za otklanjanje otrovnih tvari iz tijela (40-50°C)
aquaviva sauna (50-90°C)

PočetnaO saunama

O saunama

KORIŠTENJE SAUNA

Prvi ulazak u saunu traje od 10 do 15 minuta, uglavnom u ležećem ili sjedečem položaju. Posljednjih nekoliko minuta treba sjediti i pripremati se za izlazak iz saune. Pri izlasku iz saune treba se kretati do tuševa ili vode za osvježenje.  Zatim na red dolazi potapanje u bazen ili u kadu hladne vode.  Hlađenje treba obaviti od najudaljenije točke od srca, odnosno tušem treba prvo hladiti prste na desnoj i lijevoj nozi, prelazeći na ekstremitete ruku, uvijek u smjeru  srca. U naredenim trenucima slijedi odmor i opuštanje na ležaljci, ali se prethodno moramo umotati u kućni ogrtač ili u mekane pokrivače. Ovaj postupak treba ponoviti 2 do 3 puta. Važno je da se u saunu uđe potpuno suh, što znači da se poslije tuširanja treba dobro osušiti i ući u saunu. Temperatura u sauni treba biti između 70 ºC i 90 ºC. Tradicija u Finskoj je prskanje užarenog vulkanskog kamenja rastvorom esencija, eukaliptusa, borovine, mentola ili breze u vodi.  Para izaziva pojavu vlažnog zraka koji se zadržava na našoj koži, koja se naglo zagrijava zbog onemogućenog znojenja. Taj stimulans je izuzetno jak . Treba obratiti pažnju da se pije puno tekučina kao što je voda, prirodni sokovi ili ljekoviti čajevi. Sigurno nećete izgubiti više kilograma ako ne pijete vodu.

 

ZDRAVLJE I SAUNA

Sagorijevanje kalorija

Prilikom korištenja saune dolazi do brže cirkulacije u organizmu i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da prilikom jednog korištenja saune potrošimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).

Jačanje srca

Visokim temperaturama izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje kardiološke funkcije. Da bi rashladila organizam, krv mora brže da teče kako bi stigla i do perifernih slojeva, a samim tim je uvećana frekvencija (snaga) otkucaja srca.

Elastičnost krvnih žila

U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, a samim tim one postaju elastične.

Miran san i kvalitetan odmor

Korištenje saune prije spavanja doprinosi poboljšanju kvalitete sna i otklanja eventualnu nesanicu.

Opuštanje mišića

Često korištenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportaša.

Higijenski i kozmetički efekt

Samim korištenjem saune radimo dubinsko čišćenje organizma, znojenjem izbacujemo štetne tvari i otrove nastale u organizmu. Koža postaje glatka, nježna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.

Ublažavanje stresa

Osobe koje su sklone depresiji i melankoliji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolirati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa.

 

ODRŽAVANJE SAUNA

Za pravo uživanje u sauni potrebno je održavati prostor saune uvijek čistim i svježim, kako radi što češćeg i većeg uživanja, tako i zbog dugotrajnosti. Evo nekoliko riječi o tome što učiniti.

Površinska obrada

Drvo u sauni je stalno izloženo vlazi i ekstremnim temperaturama, stoga se za izradu sauna, opreme i pribora koristiti isključivo drvo iz sjevernih krajeva Europe i Kanade, te afričko drvo iz kraja Obale Bjelokosti. To je drvo koje i nakon dugogodišnje upotrebe saune ne mijenja bitno svoja svojstva, također to su materijali male gustoće, te se manje zagrijavaju te su pogodni za korištenje u vručem prostoru saune.

Nekoliko naputaka kako očuvati drvo u sauni: Najbolja zaštita od vlage je pravilno provjetravanje i sušenje nakon korištenja saune. Ako sauna ima prozore, potrebno je tretirati donju letvicu oko stakla s parafinskim uljem. Često skupljanje kondenzacije može oštetiti drvo.  Klupe i naslone može se impregnirati posebnim ekološkim uljem. Ovo impregnacijsko ulje bez mirisa zaštićuje, čini drvo nepromočivim i olakšava čišćenje ali mijenja izgled drva, tj drvo požuti.  Za obnavljanje i očuvanje vrata, ručki, drvenih podova, klupa, naslona itd. koristite parafinsko ulje za saune. Povremena primjena pomaže u održavanju zdravog izgleda drvenih dijelova i pribora, čime zadržavaju atraktivan izgled i znatno produžuju vijek trajanja. Napomena! Ostavite zidove i stropove unutar saune originalne. Paneli za saune specijalno su obrađeni za tu namjenu i ne zahtijevaju nikakve dodatne tretmane. Nikako ne primjenjujte boje, sredstva za brtvljenje ili obićne impregnacije za drvene materijale.

Termometar i higrometar

Da biste osigurali pravilan rad i točne rezultate mjerenja, smjestite termometar i higrometar na bočni zid nasuprot peći, na visini 1500 mm od poda.

Drvene posude i kuhače/kutljače

Drvena vedra imaju plastične ili inox umetke kako bi se spriječilo pucanje drva nakon duže upotrebe. Temperatura u sauni  je viša na stropnoj razini i hladnija u blizini poda. Nemojte držati vedro na gornjoj klupi dok je peć u funkciji. Za očuvanje drvenog pribora lijepim preporuka je povremeno impregniranje parafinskim uljem.

Kamenje za peć

Provjerite pretinac peći za kamen. Važno je da to učinite barem jednom godišnje ili svakih 500 sati rada peći, a posebno u saunama koje se često koriste. Uklonite kamenje iz peći, usisajte male čestice kamena i očistite naslage na dnu odjeljka. Tada vratite kamenje izdvajajući ono koje nije u dobrom stanju, te ako je to potrebno, nadopunite na vrhu s novim kamenjem. Važno je ispuniti pretinac peći za kamen na ispravan način. Uvijek slijedite savjete i upute koje dolaze sa svakom peći.

Sauna kamenje dobavljivo je u tri linije proizvoda. Sve vrste izdržavaju ekstremne uvjete. Oštro, zaobljeno ili posebno sauna kamenje izvorne finske kvalitete, otvrdnuto u toplinskoj obradi na 1000 ° C, 5-10 cm veličine, bez azbesta, 5 puta dužeg vijeka trajanja, dobre toplinske provodljivosti, te izvrsnog toplinskog kapaciteta. Posebno kamenje preporučljivo je posebice za najzahtjevnija okruženja: javne saune, dimne saune, peći sa velikom količinom kamena…

Voda za polijevanje kamenja

Za polijevanje preko vrućeg kamenja možete koristiti samo vodu koja je pogodna za kućnu uporabu. Nemojte koristiti klorirane vode iz bazena ili tople kupke jer će to oštetiti grijače peći.

Za poseban doživljaj posipanja vodom, preporuka je složiti na vrh kamenja male kockice sapun-kamenja, veličine 3x3x3 cm ili među kamenje peći umetnuti dodatak „Srce saune“ koji proizvodi konstantnu paru, što povećava razinu vlage u sauni i osvježava zrak, te olakšava disanje i pruža osjećaj ugodne na koži.

Nekoliko kapi eteričnog ulja u vodi za posipanje preko vrućeg kamenja prožeti će saunu osvježavajućim mirisom.  Za istinski doživljaj aromaterapije u sauni postavite "Sauna Aromatic" iznad peći.

 

IZGRADNJA SAUNA

Saune se izrađuju od "masiva" debljine 3-5 cm, ili kao sendvić konstrukcije, napravljene od nosivih drvenih elemenata, s toplinskom izolacijom, s parnom branom i reflektirajućom ALU folijom, te saunskim panelima po izboru.Klupe i dijelovi interijera rade se od fino obrađenih letvica, nekoliko vrsta drveta pogodnih za to, vrata su original saunska, najčešće s kaljenim staklom debljine 8 mm, u boji po izboru. Peći su renomiranih EU proizvođaća, zavisno o veličini i  namjeni saune ili zahtjevu investitora.

Gdje smjestiti saunu?

U principu možete instalirati saunu gotovo bilo gdje. Jedini uvjet je da, iz sigurnosnih razloga, minimalna visina stropa bude 1900 mm. Prednost je imati tuš u blizini, tako da se kupaonica često čini idealno mjesto za saunu, ali dio lođe ili vrta, prostor u potkrovlju ili podrumu, ili bilo koja prostorija u domu, također može biti idealno mjesto za stvaranje vlastitog kućnog wellness prostora. Prilikom planiranja izgradnje saune imajte na umu potrebnu raspoloživu snagu električne energije (oko 1 kW za svakih 0,9 do 1,3 kubičnih metara prostora), popločen pod koji se lako čisti, te dovod vode ukoliko planirate instalaciju Combi peć s automatskim refill sistemom.

Izgled saune

Izgledu i funkcionalnosti vaše saune u mnogome doprinosi položaj klupa u sauni. Više nivoa klupa praktično je rješenje kada želite ponuditi djeci i ostalim korisnicima izbor temperature.  Kvaliteta i dizajn drvenih panela ili kombinacija više vrsta materijala za zidne obloge doprinose jedinstvenom izgledu saune. Klupe, nasloni i dekor ploče mogu biti dizajnirane na mnogo različitih načina. Kvalitetna izrada, trajnost konstrukcije i kvalitetna završna obrada materijala veoma su važan čimbenik u postizanju funkcionalnosti i dugotrajnosti saune. Diskretna rasvjeta u kutu saune, svjetlo u boji, „zvijezdano nebo“ ili LED rasvjeta, samo su neke od mogućnosti stvaranja jedinstvenog ugođaja. Imajte na umu i potrebu čišćenja saune, stoga nije loše predvidjeti mogućnost jače rasvjete za tu namjenu, pogotovo ako planirate veći broj korisnika, što iziskuje češće i temeljitije čišćenje. Vedra, kuhače, raspršivači aromatičnih mirisa, termometar, higrometar, pješčani sat, samo su dio asortimana pribora koji omogućava stvaranje jedinstvenog ugođaja ili povremena osvježenja ponude korisnicima saune. Za postizanje kvalitete koju očekujete, pojedinačna oprema i pribor proizvođača Harvia, odličan su izbor.

Zidovi i plafon

Unutrašnjost saune obložena drvenom oblogom je tradicionalni i najčešći izbor. Možete preferirati drvo bez čvorova, kao što je joha, jasika, crveni cedar, hemlok, aspen... Međutim, ako želite čvorove kao dekorativni element i financijski povoljniju varijantu, drvo smreke i bora je također pogodno za oblaganje saune. Iza drvenih panela trebate izolirati zidove i strop pomoću eko izolacijskog sloja debljine cca 5-10 cm i aluminijske folije. Ako se sauna naslanja na hladne vanjske zidove, dobro je ostaviti razmak između vanjskog zida i izolacije u sauni kako bi spriječili kondenzaciju. Odabir kamena ili keramike kao obloge na nekim stranicama unutar saune može doprinjeti atraktivivnom ambijentu, ali imajte na umu da gusti, čvrsti materijali na zidovima znače malo duže vrijeme zagrijavanja saune i ponekad iziskuju peć veće snage.

Vrata

Vrata sauna uvijek se moraju otvoriti prema van i zatvarati pomoću sigurnosnog mehanizma za tu namjenu. Profesionalno proizvedena vrata uvijek su najbolji izbor.

Pod u sauni

Najbolje rješenje je da imate istu vrstu poda unutar saune kao i u vanjskom prostoru. Najčešće je to keramička ili kamena podloga. Prednost, ali nipošto nije nužno, je odvod na podu saune zbog lakšeg čišćenja.

Ventilacija saune

Uobičajena je najjednostavnija ventilacija prema tradicionalnom principu prirodne cirkulacije zraka gdje je dovod zraka kroz zid ispod peći i otvor na zidu u gornjem dijagonalnom suprotnom kutu. Ispust zraka uvijek ne mora voditi u istu prostoriju iz koje i ulazi zrak.

Prozračivanje saune bi trebalo biti pravilno miješanje toplog i hladnog zraka unutar cijelog prostora. Drugi razlog za ventilaciju je povlačenje vrućeg zrak oko grijača i premještanje topline na najudaljenije dijelove prostora.  Pozicioniranje ulaznih i izlaznih otvora može varirati ovisno o dizajnu saune ili željama vlasnika. Ulazni otvor može biti instaliran na zid direktno ispod peći. Kada koristite mehaničku ventilaciju, ulazni otvor mora biti postavljen najmanje 60 cm iznad peći ili na stropu iznad peći. Ovako pozicionirana ventilacija, omogućava miješanje hladnog zraka, koji ulazi u saunu sa vrućim zrakom iz peći i dovođenje svježeg zraka za korisnike saune.  Preporučena veličina za ulazni otvor je zavisna o snazi peći, cca 120-220cm2. Izlazni otvor bi trebao biti postavljen dijagonalno nasuprot ulaza zraka. On može biti instaliran blizu poda, ili blizu stropa tako da vodi zrak van kroz cijev iznad stropa do ulazne prostorije, ili ispod vrata (u kupaonicu). U ovom slučaju utor praga mora biti najmanje 5 cm, a poželjno je da postoji dobra ventilacija u kupaonici. Veličina izlaznih otvora treba biti dva puta veća od ulaznih. 

Izbor peći za saunu

Izlazna snaga peći mora biti prilagođen veličini saune. Kao pravilo, potrebna vam je peć koja proizvodi oko 1 kW za svakih 0,9 do 1,3 kubičnih metara prostora. Saune s velikim staklenim površinama, kamenim zidom ili drugim tvrdim oblogama, zahtijevaju peć sa više izlazne snage. Vrsta saune koju želite je također važan podatak pri odabiru prave peći. Najčešće su peć i vrata smješteni na isti zid saune, ali nije pravilo. Prilikom planiranja smještaja peći i ostalih elemenata saune, važno je osigurati dobru cirkulaciju zraka i minimalne sigurnosne udaljenosti peći od zidova prema priloženim uputama uz svaki model peći.  Podsjećamo vas da električne instalacije mora izvesti kvalificirani električar.

I za kraj

Želite investirati u dobar osjećaj, dobro zdravlje i vitalnost iz godine u godinu, rješenje je jednostavno - investirajte u saunu. Time ćete dobiti priliku uživati kad god poželite, nadopuniti mogućnosti za odmor i druženje s obitelji i prijateljima ili stvoriti svoje vlastito utočište od briga i stresova.

 

 

Webmaster Djuro