Temperature

finska sauna (85-90°C) , malo vlage 5-15%
BIO sauna SOFT BATH (60-65°C) , kontrolirana vlaga 30-50%
turska parna sauna HAMAM, grijane klupe i zidovi, kontrolirana vlaga  (42-45°C) 
infracrvena sauna (50-60°C) 
parna sauna (40-50°C) , grijanje parom
ekstremna finska sauna (90-110°C) 
indijanska sauna (60-75 °C) na otvorenom gdje zimi nakon posjeta sauni izletite direktno na snijeg 
solna sauna za otklanjanje otrovnih tvari iz tijela (40-50°C)
aquaviva sauna (50-90°C)

PočetnaProizvodiParna ili Turska kupelj (sauna)

Parna ili Turska kupelj (sauna)

Parna kupelj
Parna, mokra, turska  sauna ima drugačije djelovanje od prije spomenutih suhih sauna. U jeftinijim varijanti izrađuju se od akrilnog materijala kao Tuševi/saune ili samo saune, bez toplinske izolacije. Kvalitetnije parne kupelji izrađuju se iz lakog ekstrudiranog polistirena tzv WEDI ploča debljine 5-10 cm, koji jedini ima kvalitetna izolacijska i mehanička svojstva, te je vodo i paronepropusan. Obično se oblažu keramikom, mozaik keramikom ili posebnom dizajnerskom keramikom izrađenoj prema kabini.

Jedna je od najstarijih oblika opuštanja i čišćenja organizma, čija pravilna upotreba pridonosi poboljšanju psihofizičkog stanja. Parna ili turska kupelj znači „kupanje“ u prostoriji ispunjenoj zasićenom parom, a temelji se na biološkom djelovanju topline u obliku vrućeg i vlažnog zraka. Često se koristi u kombinaciji s grijanim klupama, a uobičajena  oprema je aromaterapija i kromoterapija.

Temperatura u kupelji je oko 40 – 60 Celzijevih stupnjeva, a vlaga je od 90 do 100 % čime predstavlja saunu s potpuno različitim učinkom jer osim poticanja znojenja, služi i za hidratiziranje kože.

Preporučeni boravak u sauni je od 15 do 20 minuta, a mogu je koristiti ljudi svih životnih dobi uz kontrolu tlaka i respiratornih smetnji. U kombinaciji s hladnim tušem poboljšava cirkulaciju.

 

 

Učinci saune

Parna kupelj prvenstveno je pogodna za revitalizaciju dišnih puteva. Vodena para vlaži i čisti dišne puteve, otvara pore na koži te ima pozitivan detoksikacijski učinak, pospješuje imunitet i daje tijelu dodatnu energiju. Temperatura od 45 °C uz visoku vlažnost imaju idealan učinak za kožu, te djeluje na opuštanje mišića. Turska kupelj jedna je od boljih metoda u borbi protiv stresa, jer pruža osjećaj ugode. Njen krajnji učinak je osjećaj dubokog tjelesnog i mentalnog opuštanja.

 

Cjenovno, najskuplja vrsta sauna, zahtijeva pripremu dovoda i odvoda vode, elektičnih instalacija, ventilaciju, montira se na glazuru, nakon čega se izvodi hidroizolacija i ijepljenje keramike, ili u novije vrijeme posebni premazi, staklo, acryl....

 

Korisni savjeti

·         prije odlaska u saunu nemojte piti alkohol, nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer to opterećuje krvotok,

·         ugrijete se vježbama za rastezanje,

·         skinite sav nakit, istuširajte se i obrišite ručnikom,

·         koristite ručnik i rasprostrite ga ispod cijelog vašeg tijela,

·         nakon faze znojenja nemojte propustiti ohlađivanje koje traje koliko i boravak u sauni, te se rashladite pod hladnim tušem (prvo mlakom vodom),

·         nakon završene procedure preporuča se 20 do 30 minuta relaksacije, opustite se, 

·         žeđ utažite vodom, čajem ili prirodnim voćnim sokovima

INFO:

+385 98 9835 161       Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Webmaster Djuro