Temperature

finska sauna (85-90°C) , malo vlage 5-15%
BIO sauna SOFT BATH (60-65°C) , kontrolirana vlaga 30-50%
turska parna sauna HAMAM, grijane klupe i zidovi, kontrolirana vlaga  (42-45°C) 
infracrvena sauna (50-60°C) 
parna sauna (40-50°C) , grijanje parom
ekstremna finska sauna (90-110°C) 
indijanska sauna (60-75 °C) na otvorenom gdje zimi nakon posjeta sauni izletite direktno na snijeg 
solna sauna za otklanjanje otrovnih tvari iz tijela (40-50°C)
aquaviva sauna (50-90°C)

PočetnaProizvodiFinska sauna

Finska sauna

U blagodatima saune Finci uživaju već više od 1000 godina, jer zahvaljujući boravku u „PROSTORIJI OD DRVA“ što u slobodnom prijevodu znači „SAUNA“, otkrili su da mogu postati zdraviji, ljepši i zadovoljniji. Sauna je tako počela služiti za odmor, te za podizanje dobrog raspoloženja, obzirom da je MIR pravilo za ugodan osjećaj u sauni.

Finska sauna je prostorija veličine manje sobe izrađena od posebnog saunskog drva (kanadski hemlock, nordijska smreka ili bor, alder,aspen, kiri,cedar u klasičnim ili TERMO varijantama, ovisno o želji kupca) u čijem je jednom kutu peć u kojoj se nalazi vulkansko kamenje koje preuzima temperaturu grijača iz peći i koje se polijeva vodom s dodatkom eteričnog ulja (mentola,eukaliptusa i sl.) za dodatni ugođaj u sauni. Duž zidova su postavljene klupe u više nivoa na kojima se sjedi/leži, što omogućava korištenje zraka različitih stupnjeva zagrijanosti, na nižim klupama je niža temperatura.  

Temperatura u sauni je oko 80 - 100 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka oko 15 %, što je vidljivo na termo/hygrometru koji se stavlja u saunu. 

Zbog tako visoke temperature posjet sauni je skraćen na minimum, između 8 i 15 minuta, ovisno o osjećaju, dok se tijelo dobro preznoji. Nakon toga slijedi faza „hlađenja“ pod hladnim tušem (prvo toplom pa hladnom vodom) i odmor od približno 20 do 30 minuta. Cjelokupni postupak se ponavlja 3 puta. 

  

Učinci saune

Djelovanje vrućeg zraka samo po sebi, jednako je kao i izmjena vrućeg i hladnog zraka i blagotvorno je za zdravlje. Posjet sauni potiče cirkulaciju, oslobađa napetost, čisti pore, učvršćuje kožu i jača otpornost na prehlade. Sauna pozitivno utječe i na smanjenje celulita, jer se izmjenom vrućeg i hladnog jača vezivno tkivo i pospješuje izlučivanje suvišne tekućine i štetnih tvari (toksina) iz tkiva, glavnih uzročnika nakupina celulita. Kao zanimljivost je da Finci nakon obilnog znojenja u sauni ravnotežu postižu obilnim pijenjem - obično piva i sokova.

 

 

Korisni savjeti

·         prije odlaska u saunu nemojte piti alkohol, nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer to opterećuje krvotok,

·         ugrijete se vježbama za rastezanje,

·         skinite sav nakit, istuširajte se i obrišite ručnikom,

·         koristite ručnik i rasprostrite ga ispod cijelog vašeg tijela,

·         nakon faze znojenja nemojte propustiti ohlađivanje koje traje koliko i boravak u sauni, te se rashladite pod hladnim tušem (prvo mlakom vodom),

·         nakon završene procedure preporuča se 20 do 30 minuta relaksacije, opustite se, 

·         žeđ utažite vodom, čajem ili prirodnim voćnim sokovima

INFO:

+385 98 9835 161       Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Webmaster Djuro